Pressemeddelelse fra Operaen i Midten, Januar 2020

Ny operaforestilling med Operaen i Midten og Det Jyske Musikkonservatorium

Det midt- og vestjyske operakompagni Operaen i Midten er for første gang gået i samarbejde med regionens store uddannelsessted for klassiske sangere, Det Jyske Musikkonservatorium i Aarhus. Og på programmet står Bent Lorentzens operaperle, Den Stundesløse efter Ludvig Holbergs komedie af samme navn.

Den sidste weekend i januar måned får operaen premiere i Herning og spilles derefter i Aarhus på Det Jyske Musikkonservatorium.

Operaen i Midtens underafdeling musikdramatisk teaterskole har i de seneste år skabt aktiviteter for, med og af børn og unge. Operaen går i front med både talentudvikling, musikdramatiske produktioner med børn og unge på scenen og med læringsforløb i samarbejde med det danske skolesystem, med internationale aktører og med det professionelle, danske scenekunstmiljø.

Formålet med samarbejdsprojektet mellem Det Jyske Musikkonservatorium og Operaen i Midten er, at give de sangstuderende, musikstuderende og lydfolk mulighed for at arbejde intenst med det sceniske udtryk, hvor det skuespilmæssige er fremhævet og det musikalske tilsvarende nedtonet.

Projektets ide og vision er på længere sigt at bidrage til en udvikling af professionelle klassiske sangere med sceneerfaring og dermed blive et springbrædt til en professionel karriere inden for operagenren.

Det midt- og vestjyske område har fostret en lang række fremragende operasangere, ikke mindst takket være sangmiljøet i Herning. Succeskriteriet for dette projekt vil være, hvis Operaen i Midten kan bidrage til denne udvikling på regional basis i fremtiden. Og det vil ydermere betyde, at Operaen i Midten vil have et fremtidigt rekrutteringsgrundlag. Det vil understøtte teatrets strategi om synlighed og tilstedeværelse.

 

Projektet

Bent Lorentzens opera ”Den Stundesløse” er af flere årsager særdeles velvalgt til opgaven. Det skuespilmæssige og kropslige arbejde er essentielt og Lorentzens musikalske iklædning tager behørigt hensyn til det dramatiske. Vores vision med projektet er at gøre opera til en helhedsoplevelse for de studerende og publikum.

En oplevelse hvor tekst, drama, musik, sang, krop og teaterteknik hænger sammen i det kunstneriske udtryk.

”Den Stundesløse” er en af Holbergs kendteste karakterkomedier.

Med sin fikse intrige, rappe dialog og portrættet af den rastløse og stressede hovedperson Vielgeschrei, har komedien haft let ved at fascinere teatergængere gennem århundrederne.

Hvis man i dag kan være tilbøjelig til at betragte meningsløs travlhed og selvpålagt effektivitetsjag som en særlig moderne skavank, bliver man klogere af at stifte bekendtskab med Holbergs Vielgeschrey.

Således vurderer verdenssundhedsorganisationen, WHO, at stress om få år vil være den største arbejdsmiljømæssige risiko. Og en af tidens mest omdiskuterede bog hedder Pseudoarbejde! Derfor er Holberg evig aktuel og altid et besøg værd.

Instruktør Pernille Elimar
Koreograf Pernille Garde
Musikalsk ledelse Flemming Vistisen
Musikalsk indstudering Frode Stengaard
Kostumier Zofia Zalatny
Produktionsleder Philip Doolan

Program Den Stundeløse_LOW

Premiere fredag d. 31.01.20 kl. 19.30 Herning Højskole,
2. forestilling lørdag d. 01.02.20 kl. 16.00 Herning
3. og 4. forestilling kl. 16.00 og 19.30 Det Jyske Musikkonservatorium.