Kærlighed Unlimited

Kærlighed Unlimited

En opera frit efter Blichers fortælling Hosekræmmeren.

Med Kærlighed Unlimited tager Operaen i Midten endnu et skridt i retning af at åbne opera op for en helt ny publikumsgruppe.
Temaet er den smertefulde erkendelse ”Den største sorg i verden her, er dog at miste den man har kær”, fra Steen Steensen Blichers novelle Hosekræmmeren.
Historien havde i 1990 urpremiere som opera med musik af Svend S. Schultz på Den Jyske Opera.

Blichers fortælling foregår i en tid, hvor arrangerede ægteskaber var normen. Men den tid er ikke ovre! Både herhjemme og ude i verden bliver kærligheden markedsgjort, hvad Amnesty Internationals kampagne ”My Body, My Rights” er et synligt bevis på.
I operaen medvirker fem operasangere og et strygerensemble. Instruktør er Lars Oluf Larsen og den musikalske ledelse står teatrets egen operachef for.

Tanker bag opsætningen:
Vi lever i en verden, hvor sammenhængskraften og tolerancen i vores samfund er udfordret. Det er nu vi skal kende vores rødder og dermed være i stand til at skabe en nødvendig dialog med verden uden for. Vores egen kulturarv svarer på store nutidige spørgsmål, og danner et fælles udgangspunkt for danskere af enhver etnisk oprindelse.

Med forestillingen Kærlighed Unlimited vil kulturarven være rigt repræsenteret med et af dansk litteraturs hovedværker, nemlig Hosekræmmeren af Steen Steensen Blicher og med musik af Svend S. Schultz.
Vores egen historie har masser af eksempler på arrangerede ægteskaber, der ligner det vi kan se i dag i miljøer med anden etnisk baggrund. Deres historie bliver ikke et vedhæng til Blichers historie, men en nutidig kommentar og et meningsfuldt indspark.
Er vi så forskellige? Er der ikke bare tale om en tidsforskydning, hvor det enkelte menneskes ret til at vælge sin skæbne, ikke mindst kærligheden, er en historie der gentager sig selv. Vi bør alle skubbe i den samme retning og vise respekt for alle liv, uanset farve, køn og religiøs observans.
Følelsen af fremmedhed var en af grundpillerne i Blichers forfatterskab, og giver på en kringlet måde yderligere relevans til at sætte fortid og nutid i perspektiv.

Kærlighed er universel og vel det, vi ønsker at få mest af, før livet ophører. Eller med Blichers ord:

”Den største sorg i verden her, er dog at miste den man har kær.”

Læs statistik og reaktioner efter forestillingen her

Erik Harbo er formand for Blicher-selskabet. Læs hans artikel om den musikalske Blicher her

Lektor Erling Kulberg har skrevet om komponisten Svend S. Schultz. Læs artiklen her

Instruktør Lars Oluf Larsen introducerer historien med Blichers egne ord. Se det her.

Få smagsprøver fra øvelokalet her

Læs programmet her

Se billeder fra forestillingen her